Massasje

Høy fritt jern i blodet gruppe

ulike cellestrukturer og føre til celledød. Ved endocytose internaliseres transferrin-TfR1-komplekset, og i endosomenes sure miljø frigjøres jern fra transferrin og transporteres over endosommembranen ved hjelp av divalent metalliontransportøren (DMT1). Legen vil ofte ta blodprøven. Ved lavt jerninnhold i cellen vil IRP binde til IRE i 3-UTR på transferrinreseptor-mRNA og i 5-UTR på ferritin-mRNA og føre til økt syntese av reseptoren og nedsatt ferritinsyntese. Hemokromatoseproteinet (HFE transferrinreseptor 2 (TfR2 hemojuvelin (HJV) og beinmorfogeneseproteinet (BMP) er nødvendige regulatorer for aktivering av hepcidinsyntesen. Selv om TfR2 kan binde transferrin og frakte jern inn i celler, er det postulert at TfR2 er del av det regulerende system som oppfatter transferrinmetningen. Jernabsorpsjon fra kosten, jernabsorpsjonen foregår hovedsakelig i duodenum, men kan skje i hele tynntarmens lengde. Hvilken retning jernet tar, er nøye regulert ved hjelp av spesielle strukturer på mRNA, såkalte jernfølsomme sekvenser (iron responsive elements, IRE som regulerer translasjonen eller stabiliteten til mRNA. C282Y-mutasjonen medfører at cystein skiftes ut med tyrosin ved aminosyre 282. Hepcidin is currently considered to be the «key regulator» of the iron balance. Mekanismen for kontroll av jernabsorpsjonen har hittil for en stor del vært ukjent, men senere års forskning har gitt oss mye interessant informasjon. En aktuell hypotese er at HFE og TfR1 forekommer som et kompleks ved lave jernmengder i plasma ( 8 ). Primær hemokromatose Det har vært vanlig å si at primær hemokromatose skyldes feil i reguleringen av jernopptak fra kosten; dvs. For å belyse detaljer i mekanismene for regulering brukes patologisk jernoverskudd. Sekundært jernoverskudd Noen årsaker til sekundært eller ervervet jernoverskudd er anemi som skyldes ineffektiv erytropoese, som ved talassemi,.eks.

Jernprøvene (blodprøver) - Online: Høy fritt jern i blodet gruppe

HFE-mutasjonen C282Y ved primær hemokromatose, nedsetter hepcidinsyntesen. At jernabsorpsjonen er økt og resulterer i akkumulering av jern i forskjellige organer, eventuelt med organskade. Flere av disse hadde hatt et langvarig (10 50 år) inntak av jernpreparater, og fire individer hadde serum-ferritinnivåer på g/l kombinert med varierende grad av leverfibrose ( 19, 20 ). Hepcidinproduksjonen oppreguleres ved jernoverskudd og nedreguleres ved jernmangel. Hos en stor andel gjør dette ekstra jernet ingen skade, men hos noen kan det på lang sikt skade indre organer. Regulering av opptak, forbruk, utskilling og lagring av jern foregår på gennivå. Dette stabiliserer TfR1-mRNA, mens translasjonen av ferritin-mRNA hemmes. Små jernlagre eller økt produksjon av erytrocytter fremmer den prosentvise absorpsjonen av jern fra tarmen, mens store jernlagre, høye jerninntak og nedsatt erytropoese nedsetter absorpsjonen. Jern er en essensiell komponent i kroppens forskjellige prosesser, og transport av oksygen ved hjelp av hemoglobin er den kvantitativt viktigste.

Jern i blodet: Høy fritt jern i blodet gruppe

Kronisk alkoholmisbruk, kan være normalt hos eldre friske personer. IRE finnes i nøkkelkomponenter i den intracellulære jernmetabolismen i TfR1 og DMT1 (jernopptak i ferritin (jernlagring i -aminolevulatsyntetase (alas; hemsyntese) og i ferroportin (Fpn, jerneksport). Komponenter i kosten kan virke stimulerende eller hemmende på noveller erotiske sognsvann homofile jernopptaket. Disse cellene kan enten lagre jernet som ferritin (og tape det igjen når cellene avstøtes på toppen av villi) eller transportere jernet gjennom cellen. Figur 1, oversikt over daglig jernomsetning. Jeg har her nok tegnet et litt alvorlig bilde av hva et høyt jernlager kan skyldes, som oftest er det forårsaket av bagateller og er ikke et alvorlig funn i seg selv. Ved homozygot form får pasienten jernoverskudd både på grunn av hyppige blodtransfusjoner samt økt jernopptak fra tarmen som konsekvens av anemi og stimulert erytropoese. I dette tilfellet er forholdet mellom sirkulerende jern og vevsjern høyt. Hensikten med artikkelen er å gi en oppdatert oversikt over normal regulering av jernbalansen og regulering ved patologisk jernoverskudd. Ved lavt jernnivå er forholdet omvendt. Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Selv om DMT1 nedreguleres som respons på høyt jerninnhold i plasma og influks til enterocytten går ned, bremses ikke jernabsorpsjonen tilstrekkelig, fordi ferroportinnivået ikke går ned pga. Figur 3, jernopptak i enterocytter og eksport til plasma. Jernet som lagres, bindes til spesielle lagringsproteiner, og det viktigste er ferritin. Skrumplever kan bli resultatet hvis ikke sykdommen oppdages i tide.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *